kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Ciasto z czerwoną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne ciasto z porzeczkami. Proste w przygotowaniu ciasto - bez użycia miksera. Wystarczy tylko włożyć składniki do miski i wymieszać. Polecam.

Ciasto z czerwoną porzeczką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z czerwoną porzeczką

 

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka z czubkiem mąki
  • 1 szklanka porzeczek ( bez gałązek )

Sposób przygotowania:

Ciasto z czerwoną porzeczką
Porzeczki odrywamy od gałązek i myjemy, odsączamy z wody na sitku.

Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto ( oprócz porzeczek ) i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia.

Do małej miseczki wsypujemy łyżkę mąki i dodajemy odsączone z wody porzeczki, mieszamy. Całość dodajemy do ciasta i ponownie mieszamy.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy przygotowane ciasto.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 - 60 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto z czerwoną porzeczką
Składniki na ciasto wkładamy do miski i mieszamy.
Ciasto z czerwoną porzeczką
Umytą i odsączoną z wody porzeczkę mieszamy z mąką.
Ciasto z czerwoną porzeczką
Do ciasta dodajemy wymieszaną z mąką porzeczkę.
Ciasto z czerwoną porzeczką
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.