slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Gotowany sernik waniliowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszny waniliowy sernik gotowany z pianką śmietankową. Ostatnio bardzo polubiłam serniki gotowane i wiem, że już na stałe zagoszczą w moim domu. Polecam.

Gotowany sernik waniliowy

Składniki:

Gotowany sernik waniliowy

 

  • 400 g twarogu półtłustego
  • 250 g margaryny (lub masła)
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl mleka
  • 3 budynie waniliowe w proszku
  • laska wanilii
  • 100 g herbatników
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 1 krystaliczna galaretka
  • opcjonalnie : kolorowa polewa
  • oraz blaszka 24x24cm

Sposób przygotowania:

Gotowany sernik waniliowy
Wanilię przekrawamy na pół i tępą stroną noża wyciągamy ziarenka.

Do garna o grubym dnie wkładamy pokrojoną margarynę, wkruszamy twaróg, wsypujemy cukier, dodajemy ziarna wanilii oraz wbijamy jajka. Wstawiamy na mały gaz i zagotowujemy-mieszamy, żeby masa zrobiła się gładka. Budynie rozpuszczamy w mleku i wlewamy do gotującej się masy sernikowej.

Mieszamy i chwilę gotujemy, aż masa zrobi się gęsta, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i na dnie układamy herbatniki.

Na ciastka wkładamy masę sernikową i wyrównujemy. Odstawiamy do wystudzenia a potem wstawiamy do lodówki.

Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną śmietankę ubijamy mikserem i dolewamy rozpuszczoną galaretkę, jeszcze chwilę miksujemy.

Przekładamy masę śmietankową na sernik i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc. 

Można polać ciasto polewą.

Tagi:

sernik ciasto