Sposób przygotowania:
Ciasto z dżemem śliwkowym
Drożdże rozrobić z wodą i cukrem.
Wlać do miski, dodać mąkę, posiekaną margarynę, jajka i zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto włożyć do woreczka i zanurzyć w misce z wodą.
Po pewnym czasie ciasto powinno wypłynąć, to znak, że można je wyjąć z wody.
Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy 2/3 ciasta.
Dżemy wykładamy do miseczki, dodajemy pokruszone paluszki ptysiowe, mieszamy i wykładamy na ciasto.
Resztę ciasta rwiemy na kawałeczki i rzucamy po wierzchu warstwy dżemu.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Po upieczeniu i lekkim schłodzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Wlać do miski, dodać mąkę, posiekaną margarynę, jajka i zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto włożyć do woreczka i zanurzyć w misce z wodą.
Po pewnym czasie ciasto powinno wypłynąć, to znak, że można je wyjąć z wody.
Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy 2/3 ciasta.
Dżemy wykładamy do miseczki, dodajemy pokruszone paluszki ptysiowe, mieszamy i wykładamy na ciasto.
Resztę ciasta rwiemy na kawałeczki i rzucamy po wierzchu warstwy dżemu.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Po upieczeniu i lekkim schłodzeniu posypujemy cukrem pudrem.
brozia
zewa
3 x 300 ml