Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Lekkie ciasto z galaretką i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Lekkie i smaczne ciasto z galaretką i truskawkami

Lekkie ciasto z galaretką i truskawkami

Składniki:

Lekkie ciasto z galaretką i truskawkami

 

  • Ciemny biszkopt:
  • 8 łyżek oleju
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 5 łyżek wody
  • 1,5 łyżeczki proszku od pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Mleczko:
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • kilka sztuk świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

Lekkie ciasto z galaretką i truskawkami
Żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po łyżce oleju i wody. Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszać. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem i upiec. Po upieczeniu zdjąć papier. Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Mleko ubić na wysokich obrotach z cukrem pudrem pod koniec wlać zimną żelatynę. Wylać na upieczony biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Na mleczku układać równo truskwaki, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do stężenia.