PATI197799

PATI197799

Starszy Kucharz
[Przepisów: 26]

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

ciasto nie za słodkie, bardzo smaczne

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

Składniki:

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

 

  • biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyzek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • dodatkowo:
  • 250 ml śmietany kremowej 30 %
  • śmietan fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kolorowa posypka

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną
Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając.Na koniec dodać olej. Wymieszać razem mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut Jabłka umyć , obrać potarkować na grubych oczkach. Podsmażyć w garnku z galaretkami pomarańczowymi, przestudzić.Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę jabłkową. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wyłożyć na masę jabłkową. Posypać kolorową posypką. Schłodzic w lodówce.