bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 149]

Kruche ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie i smaczne ciasto ze śliwkami, najlepiej smakuje jeszcze na ciepło. Zamiast śliwek możemy użyć dowolnych owoców.

Kruche ze śliwkami

Składniki:

Kruche ze śliwkami

Ciasto kruche:

Ponadto:

  • 50 dkg śliwek
  • cukier do posypania śliwek
  • cynamon do posypania śliwek
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Kruche ze śliwkami
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, cukier puder, śmietanę, żółtka oraz proszek do pieczenia i zagnieść ciasto kruche.

Ciasto podzielić na dwie równe części, jedną część rozwałkować i dać na blachę wysmarowaną tłuszczem o wymiarach 25x35 cm.

Śliwki umyć, wydrążyć pestki, połówki poukładać równomiernie na placek i posypać cukrem i cynamonem. Rozwałkować drugi placek i przykryć nim śliwki. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40-50 minut.

Jak ciasto lekko przestygnie to posypać cukrem pudrem.