Sposób przygotowania:
Ciasto z jabłkami pod śmietankową pierzynką
Mąkę łączymy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Jajka wybijamy do miski,dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Dodajemy wodę, aromat i przygotowaną mąkę.
Ciasto przekładamy do przygotowanej dużej blaszki. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki(można lekko oprószyć cukrem).
Kakao łączymy z cynamonem i przez sitko oprószymy jabłka. Jabłka wykładamy na ciasto i pieczemy ok 35 min w 180 stopniach. Ciasto studzimy.
Galaretki rozprowadzamy w 2,5 szklanki wody i odstawiamy do schłodzenia. Żelatynę rozmieszać w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Tężejącą galaretką zalewamy ciasto. Odstawiamy do zastygnięcia.
Do mleka 1 i 1/2 szkl dodajemy śnieżkę i ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i sok z cytryny do smaku i żelatynę.
Masę wykładamy na zastudzoną galaretkę. Można zasypać jagodami. Ciasto ponownie schłodzić.
Ciasto przekładamy do przygotowanej dużej blaszki. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki(można lekko oprószyć cukrem).
Kakao łączymy z cynamonem i przez sitko oprószymy jabłka. Jabłka wykładamy na ciasto i pieczemy ok 35 min w 180 stopniach. Ciasto studzimy.
Galaretki rozprowadzamy w 2,5 szklanki wody i odstawiamy do schłodzenia. Żelatynę rozmieszać w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Tężejącą galaretką zalewamy ciasto. Odstawiamy do zastygnięcia.
Do mleka 1 i 1/2 szkl dodajemy śnieżkę i ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i sok z cytryny do smaku i żelatynę.
Masę wykładamy na zastudzoną galaretkę. Można zasypać jagodami. Ciasto ponownie schłodzić.