katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Ciasto z jabłkami pod śmietankową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto z jabłkami i galaretką, przykryte puszystą bitą śmietaną z cytrynowym orzeźwiającym smaczkiem.

Ciasto z jabłkami pod śmietankową pierzynką

Składniki:

Ciasto z jabłkami pod śmietankową pierzynką

 

  • mąka 1,5 szkl
  • budyń śmietankowy 1 op
  • jajka 6 szt dużych
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • woda 2-3 łyżki
  • jabłka 3-4 szt duże
  • galaretki dowolne 2 szt
  • cynamon 1 łyżka
  • kakao 1 łyżka
  • śmietana "Śnieżka" 2 op
  • mleko 1,5 szkl
  • żelatyna 1 łyżeczka kopiasta
  • sok z cytryny ok 2 łyżki
  • aromat dowolny
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami pod śmietankową pierzynką
Mąkę łączymy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Jajka wybijamy do miski,dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Dodajemy wodę, aromat i przygotowaną mąkę.

Ciasto przekładamy do przygotowanej dużej blaszki. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki(można lekko oprószyć cukrem).

Kakao łączymy z cynamonem i przez sitko oprószymy jabłka. Jabłka wykładamy na ciasto i pieczemy ok 35 min w 180 stopniach. Ciasto studzimy.

Galaretki rozprowadzamy w 2,5 szklanki wody i odstawiamy do schłodzenia. Żelatynę rozmieszać w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Tężejącą galaretką zalewamy ciasto. Odstawiamy do zastygnięcia.

Do mleka 1 i 1/2 szkl dodajemy śnieżkę i ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i sok z cytryny do smaku i żelatynę.

Masę wykładamy na zastudzoną galaretkę. Można zasypać jagodami. Ciasto ponownie schłodzić. 

Tagi:

ciasto owoce