Sposób przygotowania:
Cytrynowy sernik z pierniczkami i słonym karmelem
Masa serowa:
Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać twaróg sernikowy, sok i skórkę z cytryny - zmiksować. Do białek przełożyć masę serową, wsypać mąki. Wymieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników.
W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć biszkopty, na biszkopty wylać masę serową.
Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st, piec kolejne 30-35 min.
Sernik pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 1 -2 godz.
Słony karmel:
Rozgrzać suchą patelnie, a następnie zmniejszyć gaz do minimum wsypać cukier, mieszać do momentu aż się rozpuści uważając by się nie przypalić. Wlać łyżę wody oraz wsypać sól, ponownie przemieszać.
Sernik wyjąć z piekarnika, wierzch polać nierówno karmelem.
Pozostawić w lodówce na następne 2-3 godz a najlepiej na noc.
Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać twaróg sernikowy, sok i skórkę z cytryny - zmiksować. Do białek przełożyć masę serową, wsypać mąki. Wymieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników.
W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć biszkopty, na biszkopty wylać masę serową.
Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st, piec kolejne 30-35 min.
Sernik pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 1 -2 godz.
Słony karmel:
Rozgrzać suchą patelnie, a następnie zmniejszyć gaz do minimum wsypać cukier, mieszać do momentu aż się rozpuści uważając by się nie przypalić. Wlać łyżę wody oraz wsypać sól, ponownie przemieszać.
Sernik wyjąć z piekarnika, wierzch polać nierówno karmelem.
Pozostawić w lodówce na następne 2-3 godz a najlepiej na noc.