Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Cytrynowy sernik z pierniczkami i słonym karmelem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rozpływająca się w ustach masa serowa o cytrynowym posmaku, słodkie pierniczki i lekko chrupiący karmel doprawiony solą. Smaki sernika idealnie wpiszą się w Świąteczną atmosferę Bożego Narodzenia w których obowiązkowo królują pierniczki i cytrusy.

Cytrynowy sernik z pierniczkami i słonym karmelem

Składniki:

Cytrynowy sernik z pierniczkami i słonym karmelem

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 5 całych jajek
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Blaszka 27,5 X 17cm.

 

Spód:

  • 300 g pierniczków w lukrze o smaku cytrynowym

Słony karmel:

  • 4 łyżki cukry
  • 1 łyżka wody
  • 1 duża szczypta soli

Sposób przygotowania:

Cytrynowy sernik z pierniczkami i słonym karmelem
Masa serowa:

Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać twaróg sernikowy, sok i skórkę z cytryny - zmiksować. Do białek przełożyć masę serową, wsypać mąki. Wymieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników.

W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć biszkopty, na biszkopty wylać masę serową.

Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st, piec kolejne 30-35 min.

Sernik pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 1 -2 godz.

Słony karmel:

Rozgrzać suchą patelnie, a następnie zmniejszyć gaz do minimum wsypać cukier, mieszać do momentu aż się rozpuści uważając by się nie przypalić. Wlać łyżę wody oraz wsypać sól, ponownie przemieszać.

Sernik wyjąć z piekarnika, wierzch polać nierówno karmelem.

Pozostawić w lodówce na następne 2-3 godz a najlepiej na noc.