slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Tarta sernikowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną tarte sernikową z bezą. Chociaż beza opadła w czasie studzenia ciasta to i tak była idealna.

Tarta sernikowa

Składniki:

Tarta sernikowa

 

  • 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 250 g mascarpone
  • 100 g masła
  • 1 płaska łyżka kakao naturalnego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl cukru
  • szczypta soli
  • kakao naturalne do dekoracji
  • forma do tarty o śred. 28 cm

Sposób przygotowania:

Tarta sernikowa
Z mąki pełnoziarnistej, masła, 1 żółtka, kakao i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto kruche.

Wyklejamy nim formę do tarty i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 10 minut w 200 stopniach.

W tym czasie miksujemy razem mascarpone z 2 żółtkami, mąką i 1/4 szkl cukru. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i na podpieczony spód wykładamy masę sernikową, wygładzamy i wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez kolejne 10 minut.

W czasie pieczenia z 3 białek ze szczyptą soli ubijamy pianę. Następnie partiami dodajemy pół szklanki cukru i miksujemy aż do połączenia. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i wykładamy na masę sernikową pianę, wyrównujemy i wstawiamy ponownie do piekarnika.

Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudzoną tarte sernikową dekorujemy naturalnym kakao.

Tagi:

ciasto sernik