marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasto z galaretką winną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ciasta biszkoptowe są najczęściej podawane na przyjęcia dla dorosłych,młodzieży,a także kinder-party. Są przeważnie nadziewane masami z galaretką na wierzchu.

Ciasto z galaretką winną

Składniki:

Ciasto z galaretką winną

 

  • Biszkopt:
  • 5 jaj,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz pergaminu do blachy,
  • Nadzienie:
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej lub truskawkowej,
  • po 400 ml.wody na każdą galaretkę,
  • 60 ml.wina czerwonego półsłodkiego.

Sposób przygotowania:

Ciasto z galaretką winną
Białka oddzielić od żółtek i ubić, żółtka zaś utrzeć z cukrem, dodając mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i pianę na końcu. Wymieszać wszystko razem i wylać masę do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem blachy lub tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C na 25-30 min. W tym czasie można przygotować galaretki wg. przepisu na odwrocie i dodać do roztworu odmierzoną dozę wina czerwonego deserowego i odstawić do wystygnięcia w miseczkach. Biszkopt po upieczeniu potrzymać trochę w wyłączonym piekarniku, po czym wyjąć aby ostygł zupełnie. Lekko stężałą galaretkę wylać na wierzch ciasta i wstawić do lodówki na najwyższą półkę, która musi być opróżniona. Chłodzić z 35 min, do zupełnego stężenia galaretki. Gdy stężeje, wyjąć blachę z ciastem i kroić na ustalone j.w. porcje. Podawać na talerzykach deserowych.

Tagi:

biszkopt