zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Dyniowo marchewkowe ciasto

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To ciasto to zupełny eksperyment. Jednak muszę przyznać, że to strzał w dziesiątkę. Ciacho zjedzone w ekspresowym tempie. Wilgotne, puszyste i smaczne.

Dyniowo marchewkowe ciasto Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Dyniowo marchewkowe ciasto

 

 

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Dyniowo marchewkowe ciasto
Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Daktyle, jagody goji i mango rozdrobnić w rozdrabniaczu. Dynię i marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

W drugim naczyniu ubić jajka z cukrem a potem wlewać małymi porcjami olej cały czas ubijając.

Gdy olej połączy się z masą jajeczną dodawać mieszaninę mąki i wymieszac ciasto. Na koniec dodać rozdrobnione składniki i starte warzywa, wymieszać.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do niej ciasto.

Piec około godziny do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Dyniowo marchewkowe ciasto
do ciasta wrzucić starte składniki i te rozdrobnione
Dyniowo marchewkowe ciasto
potem wymieszać dokładnie składniki z ciastem
Dyniowo marchewkowe ciasto
ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
Dyniowo marchewkowe ciasto
upieczone ciasto wyjąć z formy i przestudzić
Dyniowo marchewkowe ciasto
a na koniec posypać cukrem pudrem