slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Sernik dyniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zapraszam na jesienny sernik z dodatkiem puree z dyni. Taki sernik jest ciężki, wilgotny i świetnie smakuje z kubkiem herbaty.

Sernik dyniowy

Składniki:

Sernik dyniowy

 

  • 750 dag twarogu
  • 1 szkl puree z dyni
  • 1/2 szkl cukru
  • 3 jajka
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 1 budyń waniliowy
  • polewa: 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • blaszka 24x24cm

Sposób przygotowania:

Sernik dyniowy
Do miski wkładamy twaróg, dodajemy puree z dyni i blendujemy na gładki krem. 

Następnie dodajmy cukier, jajka i olejek i miksujemy razem. 

Na koniec wsypujemy budyń i mieszamy. 

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, wyrównujemy je i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. 

Pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy nimi zimny sernik. Smacznego.