slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 648]

Karpatka z kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na ulubione ciasto z mojego dzieciństwa. Zrobiłam je pierwszy raz ale już wiem, że nie ostatni. Polecam.

Karpatka z kremem budyniowym

Składniki:

Karpatka z kremem budyniowym

 

Sposób przygotowania:

Karpatka z kremem budyniowym
Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy margarynę i zagotowujemy ( margaryna musi się rozpuścić). Wsypujemy mąkę i gotujemy, aż powstanie gęste ciasto, które będzie odchodzić od ścianek garnka. 
Odstawiamy do wystudzenia.

Do ciasta wbijamy po 1 jajku i miksujemy. Na papierze do pieczenia odrysowujemy kształt tortownicy i wypełniamy go ciastem ( 2 szt). 

Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Wyjmujemy z pieca i studzimy. 

Krem: Go garnka wlewamy 1 szkl mleka, dodajemy 2 łyżki cukru, żółtka i zagotowujemy. W drugiej szklance mleka rozprowadzamy obie mąki i wlewamy je do gotującego się mleka.

Gotujemy przez chwilę, aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Margarynę miksujemy z 1/2 szkl cukru na puch. Następnie dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując.

Do tortownicy wkładamy jeden krążek upieczonego ciasta, wkładamy krem, wyrównujemy go i układamy drugi krążek ciasta lekko go dociskając. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc.

Przed podaniem posypujemy karpatkę cukrem pudrem.