Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 844]

Sernik nowojorski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik można robić na wiele sposobów. Chcąc uzyskać bardzo kremowe i aksamitne ciasto, warto zrobić sernik na parze, pieczony w niskiej temperaturze (tzw. sernik nowojorski).

Sernik nowojorski

Składniki:

Sernik nowojorski

 

  • Spód:
  • 300 g ciasteczek digestive
  • 100 g masła

 

  • Masa serowa:
  • 500 g sera typu philadelphia
  • 250 g mascarpone
  • 250 g ricotty
  • 5 jajek + 2 żółtka
  • 250 g drobnego cukru
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 budyń wanilinowy
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • odrobina nalewki gruszkowej

 

  • Potrzebujemy też: tortownicy, dużej blachy prostokątnej lub dużej okrągłej tortownicy

Sposób przygotowania:

Sernik nowojorski
Przygotowujemy spód: masło roztapiamy, ciasteczka owijamy folią i kruszymy za pomocą wałka. Pokruszone ciastka łączymy z przestudzonym masłem. Tak otrzymanym ciastem wylepiamy natłuszczone dno tortownicy. Tortownicę (połączenie dna i rantu) dokładnie uszczelniamy, owijając kilka razy folią aluminiową.

Tortownicę wstawiamy do lodówki.

Sery, jajka, żółtka, śmietanę, budyń, cukier i cukier wanilinowy oraz odrobinę nalewki miksujemy. Masę serową wylewamy na ciasto. 

Tortownicę wstawiamy do dużej blachy. Do dużej blachy wlewamy gorącą wodę. Blaszki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C., po 10 minutach zmieniamy temperaturę na 130 st.C, pieczemy jeszcze 50 minut.

Sernik trzymamy do całkowitego wystudzenia w wyłączonym piekarniku.