Sposób przygotowania:
Ciasto z gruszkami loli
Mąkę wymieszać z jedną łyżeczką proszku do pieczenia, jedną szklanką cukru, jednym opakowaniem cukru wanilinowego. Do tych dobrze wymieszanych składników dodać jeszcze szczyptę soli oraz wbić jedno całe jajko i jedno żółtko. Wszystko razem bardzo dobrze wymieszać i ugnieść na ciasto. Ugniecione ciasto odstawić do lodówki na pół godziny, aby ciasto schłodziło się. Schłodzone ciasto dobrze rozwałkować , a w następnej kolejności ułożyć w posmarowanej margaryną lub obłożonej papierem do pieczenia formie. Ciasto delikatnie nakłuć w kilku miejscach widelcem, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i piec przez około 15 minut. Upieczone ciasto lekko schłodzić, a następnie wysmarować je dżemem. Gruszki dobrze umyć, obrać i wykroić ze środka gniazda nasionek . Oczyszczone gruszki pokroić w nie zbyt grube plasterki. Na ciasto posmarowane dżemem poukładać pokrojone w plasterki gruszki. Kremówkę ubić z trzema jajkami oraz z resztą cukru. Gotową masą przykryć gruszki i piec ciasto przez około 20 minut w piecyku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Upieczony placek gruszkowy przyozdobić płatkami migdałowymi.