Sposób przygotowania:
Ciasto z jabłkami i beząCiasto :
Wcześniej masło wyjąc z lodówki.
Potem utrzeć je z obydwoma cukrami do białości.
Następnie dodając po jednym żółtku ciągle mieszać.
Gdy masa będzie gotowa, przesiać do masy jajecznej mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać mleko wymieszane ze śmietaną, a potem połączyć masę.
Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 22x29 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Przygotować jabłka, umyć, obrać i pokroić na kawałki ( kostkę ).
Ciasto w blaszce posypać bułką tartą co zapobiegnie nasiąkaniu ciasta przez sok z jabłek i wyłożyć jabłka.
Beza :
Białka ( schłodzone ) ubić na sztywno z cukrem.
Następnie do piany wsypać kisiel i dokładnie wymieszać na najwyższych obrotach.
Gotową masę bezową wyłożyć na jabłka ale nie równać, niech będą takie nierówności.
Najlepiej bezę wykładać łyżką.
etap końcowy
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45-50 minut.
Upieczone ciasto wystudzić i pokroić w kostkę.