zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ciasto z jabłkami i bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Smaczne ciasto z tych co to robi się szybko i szybko znika. Można użyć innych owoców jeśli macie. I inny smak kisielu.

Ciasto z jabłkami i bezą

Składniki:

Ciasto z jabłkami i bezą

Ciasto :

  • 4 żółtka
  • 250 g miękkiego masła
  • 1/2 szk mleka 3,2 %
  • 1/3 szk słodkiej śmietany 18%
  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szk cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 

Beza :

  • 4 białka
  • 1 kisiel truskawkowy
  • 2/3 szk cukru

Dodatkowo :

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami i bezą

Ciasto :

Ciasto z jabłkami i bezą
Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 22 x 29 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Wcześniej masło wyjąc z lodówki.
Potem utrzeć je z obydwoma cukrami do białości.
Następnie dodając po jednym żółtku ciągle mieszać.
Gdy masa będzie gotowa, przesiać do masy jajecznej mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać mleko wymieszane ze śmietaną, a potem połączyć masę.
Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 22x29 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Przygotować jabłka, umyć, obrać i pokroić na kawałki ( kostkę ).
Ciasto w blaszce posypać bułką tartą co zapobiegnie nasiąkaniu ciasta przez sok z jabłek i wyłożyć jabłka.

Beza :

Ciasto z jabłkami i bezą
Następnie do piany wsypać kisiel i dokładnie wymieszać na najwyższych obrotach.

Białka ( schłodzone ) ubić na sztywno z cukrem.
Następnie do piany wsypać kisiel i dokładnie wymieszać na najwyższych obrotach.
Gotową masę bezową wyłożyć na jabłka ale nie równać, niech będą takie nierówności.
Najlepiej bezę wykładać łyżką.

etap końcowy

Ciasto z jabłkami i bezą
Tak wygląda ciasto po upieczeniu Upieczone ciasto wystudzić i pokroić w kostkę.

Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45-50 minut.
Upieczone ciasto wystudzić i pokroić w kostkę.