Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Kruche z rabarberem i bezą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne ciasto kruche z rabarbarem i jabłkiem ukryte pod puszysta bezą z białek.

Kruche z rabarberem i bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche z rabarberem i bezą

 

  • Ciasto:
  • 1 3/4 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 kostki margaryny lub masła

 

  • Nadzienie:
  • 3 małe jabłka pokrojone w plastry
  • 500 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
  • szczypta soli
  • 6 żółtek jaj
  • 1 szklanka słodkiej śmietany np 12 %
  • 1/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru

 

  • beza:
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Kruche z rabarberem i bezą
Ze składników na ciasto robimy kruszonkę Wysypujemy ja do blaszki 26 x32 cm lekko dociskamy do jej dna i podpiekamy 15 minut w temp 180 stopni. Żółtka ucieramy z cukrem i śmietaną .Mąkę mieszamy z solą. Masę żółtkową mieszamy z mąką i sola .Dodajemy pokrojony rabarbar i jabłka. Wylewamy na podpieczony spód z kruszonki i wstawiamy do piekarnika na 60 minut. Miedzy czasie ubijamy pianę z białek dodajemy cukier. Gdy minie 60 minut wyciągamy ciasto,wylewamy piane i pieczemy jeszcze 15 minut by beza nabrała złotawego koloru.
Kruche z rabarberem i bezą
Ciasto wykładamy do blaszki i podpiekamy 15 minut.
Kruche z rabarberem i bezą
Piane ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Kruche z rabarberem i bezą
Masę żółtkową z owocami wylewamy na podpieczony spód.
Kruche z rabarberem i bezą
Piane wykładamy na upieczona masę zółtkową