madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Kruche ciasto z jabłkami i bezą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis Roberta Makłowicza ( chyba jednego z pierwszych kucharzy prowadzących swój program w tv) z serii Smak łowi Makłowicz, odrobinkę zmodyfikowany bo jak dla mnie wersja kucharza była za słodka.

Kruche ciasto z jabłkami i bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasto z jabłkami i bezą

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z jabłkami i bezą
Ciasto: W misce mieszamy mąkę pszenną z cukrem pudrem, solą i masłem, ugniatamy jak kruszonkę. Następnie wsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ugniatamy . Podpiekamy prze 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Masa: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, cynamonem którego dodajemy tyle ile lubimy oraz solą. Następnie dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką pszenną. Na samym końcu mieszamy z jabłkami, wcześniej obranymi i pokrojonymi w kostkę. Tak przygotowaną masę wlewamy na podpieczone ciasto i pieczemy przez około godzinę w 170 stopniach. Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem. Układamy na upieczonym placku i zapiekamy jeszcze 10 minut.
Kruche ciasto z jabłkami i bezą
Składniki ugniatamy w misce jak kruszonkę
Kruche ciasto z jabłkami i bezą
Wsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem i ugniatamy
Kruche ciasto z jabłkami i bezą
Dodajemy do masy pokrojone jabłka i mieszamy
Kruche ciasto z jabłkami i bezą
Rozsmarowujemy pianę na upieczonym placku i zapiekamy