Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z jabłkami i bezą
Ciasto: W misce mieszamy mąkę pszenną z cukrem pudrem, solą i masłem, ugniatamy jak kruszonkę. Następnie wsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ugniatamy . Podpiekamy prze 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Masa: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, cynamonem którego dodajemy tyle ile lubimy oraz solą. Następnie dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką pszenną. Na samym końcu mieszamy z jabłkami, wcześniej obranymi i pokrojonymi w kostkę. Tak przygotowaną masę wlewamy na podpieczone ciasto i pieczemy przez około godzinę w 170 stopniach. Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem. Układamy na upieczonym placku i zapiekamy jeszcze 10 minut.