Sposób przygotowania:
Ciasto z jeżynami i kruszonkąETAP 1:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w plastry masło oraz cukier. Ciasto zagnieść palcami, tworząc kruszonkę. Odłożyć 4 łyżki takiej kruszonki i dodać do niej cukier waniliowy oraz przyprawę do piernika. Odstawić, będzie nam to służyło za kruszonkę na wierzch ciasta.
Do pozostałego ciasta (tego bez wanilii i przyprawy do piernika) dodać całe jajka, proszek do pieczenia, rum oraz kandyzowaną skórkę. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki keksówki o wym. 11x23cm.
ETAP 2:
Równomiernie rozsmarować. Na wierzchu rozsypać jeżyny i delikatnie wcisnąć je w ciasto (mrożone lekko rozmrozić).
ETAP 3:
Teraz potrzebna będzie odłożona kruszonka.
ETAP 4:
Posypać odłożoną kruszonką. Piec około 50-60 minut w temp. 170 st. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
SylaUla