czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 983]

SUPERPRZEPIS

Ciasto z jeżynami i kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne ciasto o konsystencji babki, słodkie z nutą kwaśnych jeżyn oraz skórki kandyzowanej wspaniale współgra z aromatyczną, korzenną kruszonką.

Ciasto z jeżynami i kruszonką

Składniki:

Ciasto z jeżynami i kruszonką

 

  • 300g mąki pszennej,
  • 150g cukru,
  • 180g masła lub margaryny,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 3 łyżki rumu,
  • 2 łyżeczki mieszanki kandyzowanej skórki,
  • jabłko,
  • 200g jeżyn (mogą być mrożone).

Sposób przygotowania:

Ciasto z jeżynami i kruszonką

ETAP 1:

Ciasto z jeżynami i kruszonką
Przygotować ciasto według przepisu i ułozyć w formie

Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w plastry masło oraz cukier. Ciasto zagnieść palcami, tworząc kruszonkę. Odłożyć 4 łyżki takiej kruszonki i dodać do niej cukier waniliowy oraz przyprawę do piernika. Odstawić, będzie nam to służyło za kruszonkę na wierzch ciasta.


Do pozostałego ciasta (tego bez wanilii i przyprawy do piernika) dodać całe jajka, proszek do pieczenia, rum oraz kandyzowaną skórkę. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki keksówki o wym. 11x23cm.

ETAP 2:

Ciasto z jeżynami i kruszonką
na cieście ułozyć jeżyny i delikatnie wcisnąć je w ciasto

Równomiernie rozsmarować. Na wierzchu rozsypać jeżyny i delikatnie wcisnąć je w ciasto (mrożone lekko rozmrozić).

ETAP 3:

Ciasto z jeżynami i kruszonką
Odłożoną kruszonką posypujemy obficie ciasto.,

Teraz potrzebna będzie odłożona kruszonka.

ETAP 4:

Ciasto z jeżynami i kruszonką
Ciasto piec około 50-60 minutn w temp. 170st.

Posypać odłożoną kruszonką. Piec około 50-60 minut w temp. 170 st. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.