monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1333]

Tarta z jeżynami i polskim winogronem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Oczywiście nie mogłam się powstrzymać i pokroiłam ciepłą tartę i była pycha a na zimno na drugi dzień to niebo w gębie, polecam:)

Tarta z jeżynami i polskim winogronem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z jeżynami i polskim winogronem

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z jeżynami i polskim winogronem
Ciasto: Do miski przesiać mąkę z solą. Dodać kawałki margaryny i posiekać nożem na kruszonkę. Dodać mleko i szybko wyrobić na gładkie ciasto. Owinąć folią i odłożyć do lodówki na godzinę, po tym czasie rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami folii i nałożyć na formę silikonową. Przykryć papierem, obciążyć i wstawić na 10-12 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. Nadzienie: Owoce dokładnie umyć i osuszyć. Żółtka wbić do miski i wymieszać z cukrem. Następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać. Stopniowo wlewać śmietankę i cały czas mieszać aby nie było grudek. Ciasto wyjąć z piekarnika, wysypać owoce i zalać śmietaną z żółtkami. Wstawić do piekarnika i zapiekać do ścięcia masy, trwa to około 25-30 minut. Ostudzić zupełnie i dopiero kroić. Smacznego!
Tarta z jeżynami i polskim winogronem
żółtka wymieszać z cukrem za pomocą trzepaczki
Tarta z jeżynami i polskim winogronem
dodać mąkę i również dobrze wymieszać wszystko
Tarta z jeżynami i polskim winogronem
stopniowo wlewać śmietankę i mieszac aby nie było grudek
Tarta z jeżynami i polskim winogronem
na podpieczony spód wyłożyć owoce i wylać krem