Sposób przygotowania:
Tarta z jeżynami i polskim winogronem
Ciasto: Do miski przesiać mąkę z solą. Dodać kawałki margaryny i posiekać nożem na kruszonkę. Dodać mleko i szybko wyrobić na gładkie ciasto. Owinąć folią i odłożyć do lodówki na godzinę, po tym czasie rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami folii i nałożyć na formę silikonową. Przykryć papierem, obciążyć i wstawić na 10-12 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. Nadzienie: Owoce dokładnie umyć i osuszyć. Żółtka wbić do miski i wymieszać z cukrem. Następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać. Stopniowo wlewać śmietankę i cały czas mieszać aby nie było grudek. Ciasto wyjąć z piekarnika, wysypać owoce i zalać śmietaną z żółtkami. Wstawić do piekarnika i zapiekać do ścięcia masy, trwa to około 25-30 minut. Ostudzić zupełnie i dopiero kroić. Smacznego!
jaNina
monikaT83