Sposób przygotowania:
Tarta z jeżynami
Do miski wsypujemy mąkę, masło pokrojone w kosteczki, cukier i sól. Szybko zagniatamy ciasto. Dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy. Formujemy kulę ciasta. Zawijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 - 2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Dokładnie odciskamy brzegi i obcinamy nadmiar ciasta. Resztki ciasta zawijamy w folię i odkładamy do lodówki. Ciasto podpiekamy około 15 minut. W tym czasie gotujemy gęsty budyń. Do gorącego budyniu kruszymy czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Jeżyny wrzucamy na patelnię, zasypujemy cukrem i zalewamy maderą smażymy kilka minut. Cukier mieszamy z łyżeczką budyniu. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli. Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier wymieszany z budyniem. Na podpieczone ciasto wykładamy warstwę podsmażonych jeżyn, budyń i pianę, na wierzch ścieramy na tarce resztę ciasta. Pieczemy około 20 - 30 minut. Wyśmienicie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.