Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Tarta z jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche ciasto, soczyste, aromatyczne leśne jeżyny, budyń z białą czekoladą zwieńczone puszystą bezą i odrobiną kruszonki.

Tarta z jeżynami

Składniki:

Tarta z jeżynami

 

  • ciasto proporcje na formę do tarty o średnicy 30 cm:
  • 300 g mąki
  • 2 - 3 żółtka
  • 150 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • mąka do podsypania stolnicy

 

  • masa jeżynowa:
  • pół kilo jeżyn
  • cukier waniliowy do smaku
  • 30 g madery

 

 

  • beza:
  • 3 schłodzone białka
  • szczypta soli
  • łyżeczka budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 2 - 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Tarta z jeżynami
Do miski wsypujemy mąkę, masło pokrojone w kosteczki, cukier i sól. Szybko zagniatamy ciasto. Dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy. Formujemy kulę ciasta. Zawijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 - 2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Dokładnie odciskamy brzegi i obcinamy nadmiar ciasta. Resztki ciasta zawijamy w folię i odkładamy do lodówki. Ciasto podpiekamy około 15 minut. W tym czasie gotujemy gęsty budyń. Do gorącego budyniu kruszymy czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Jeżyny wrzucamy na patelnię, zasypujemy cukrem i zalewamy maderą smażymy kilka minut. Cukier mieszamy z łyżeczką budyniu. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli. Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier wymieszany z budyniem. Na podpieczone ciasto wykładamy warstwę podsmażonych jeżyn, budyń i pianę, na wierzch ścieramy na tarce resztę ciasta. Pieczemy około 20 - 30 minut. Wyśmienicie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.