Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto z kawą i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto jest bardzo aromatyczne i smaczne. Można go przełożyć marmoladą lub konfiturą.

Ciasto z kawą i rodzynkami

Składniki:

Ciasto z kawą i rodzynkami

 

  • 1,5 szklanki rodzynek,
  • 1,5 szklanki kawy espresso,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki goździków mielonych,
  • 20 dag masła,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z kawą i rodzynkami
Do rondla wlać kawę, wsypać rodzynki, cynamon, goździki, zagotować i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać rozpuszczone masło i sodę, wymieszać. Do miski wbić jajka wsypać cukier i dokładnie ubić. Do ubitych jajek dodać zimną kawę z przyprawami, wsypać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temp 190 stopni.

Tagi:

jajko kawa jajka