MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Ciasto z kefirem i rabarbarem - diet

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dietetyczne ciasto na otrębowym spodzie. Pierwsze ciacho z rabarbarem w tym roku :)

Ciasto z kefirem i rabarbarem - diet Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto z kefirem i rabarbarem - diet

 

  • ciasto:
  • 6 łyżek otrębów
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • dodatkowo:
  • aromat waniliowy
  • 1 kefir 400g
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • kilka łodyg rabarbaru
  • słodzik

Sposób przygotowania:

Ciasto z kefirem i rabarbarem - diet
Wszystkie składniki na spód zmiksować, wylać na blaszkę. Ciasto piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Żelatynę zalać ciepłą wodą, wymieszać do rozpuszczenia. Gdy stwardnieje, włożyć do mikrofali i podgrzewać. Połowę żelatyny dodać do kefiru, następnie słodzik i wymieszać. Rabarbar pokroić w kostkę, wrzucić do rondla, zalać odrobiną wody i dosłodzić. Dusić do miękkości. Następnie dodać resztę żelatyny i wymieszać. Na gotowy otrębowy spód, wylać masę kefirową, a gdy stężeje, wylać "mus" z rabarbarem - odłożyć do lodówki.
Ciasto z kefirem i rabarbarem - diet
Wszystkie składniki na otrębowy spód mieszamy