Sposób przygotowania:
Ciasto z kruszonką i żółtymi śliwkami.
Etap pierwszy - robimy rozczyn:
Do podgrzanego mleka dodajemy drożdże i 2-3 łyżki mąki, żeby zgęstniało. Czekamy 15-20 minut, żeby troszkę podrosło.
Etap drugi - ciasto:
Mąkę dajemy do miski, dodajemy do niej rozczyn, jajka, cukier i jeden cukier waniliowy oraz dolewamy pozostałe, również podgrzane mleko, a na koniec pół roztopionej margaryny. Ugniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia, tak żeby podwoiło swoją objętość.
Etap trzeci - przygotowujemy śliwki:
Śliwki zalać wrzątkiem i zostawić na 3 minuty. Potem wyciągnąć, usunąć pestki i pokroić w średniej wielkości kawałki.
Etap czwarty - kruszonka:
Drugą połowę margaryny roztapiamy, dodajemy drugi cukier waniliowy, 3 łyżki cukru i mąkę, tak żeby ciasto było dość kruche.
Etap piąty - ciasto:
Podrośnięte ciasto wykładamy na natłuszczoną blaszkę i rozprowadzamy w miarę równomiernie. Nakładamy śliwki i na górę pokruszone ciasto. Odstawiamy na 15 minut żeby jeszcze troszkę podrosło i wkładamy do piekarnika na 55 minut w temp. 175 stopni C (z wentylatorem).
Gdy ciasto ostygnie można ozdobić polewą czekoladową.
Do podgrzanego mleka dodajemy drożdże i 2-3 łyżki mąki, żeby zgęstniało. Czekamy 15-20 minut, żeby troszkę podrosło.
Etap drugi - ciasto:
Mąkę dajemy do miski, dodajemy do niej rozczyn, jajka, cukier i jeden cukier waniliowy oraz dolewamy pozostałe, również podgrzane mleko, a na koniec pół roztopionej margaryny. Ugniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia, tak żeby podwoiło swoją objętość.
Etap trzeci - przygotowujemy śliwki:
Śliwki zalać wrzątkiem i zostawić na 3 minuty. Potem wyciągnąć, usunąć pestki i pokroić w średniej wielkości kawałki.
Etap czwarty - kruszonka:
Drugą połowę margaryny roztapiamy, dodajemy drugi cukier waniliowy, 3 łyżki cukru i mąkę, tak żeby ciasto było dość kruche.
Etap piąty - ciasto:
Podrośnięte ciasto wykładamy na natłuszczoną blaszkę i rozprowadzamy w miarę równomiernie. Nakładamy śliwki i na górę pokruszone ciasto. Odstawiamy na 15 minut żeby jeszcze troszkę podrosło i wkładamy do piekarnika na 55 minut w temp. 175 stopni C (z wentylatorem).
Gdy ciasto ostygnie można ozdobić polewą czekoladową.