Pingwinek

Pingwinek

Kucharz
[Przepisów: 8]

Ciasto z kruszonką i żółtymi śliwkami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruszonka - to coś co najbardziej lubi mój mężczyzna - stąd jej tak dużo. ;)

Ciasto z kruszonką i żółtymi śliwkami.

Składniki:

Ciasto z kruszonką i żółtymi śliwkami.

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z kruszonką i żółtymi śliwkami.
Etap pierwszy - robimy rozczyn:

Do podgrzanego mleka dodajemy drożdże i 2-3 łyżki mąki, żeby zgęstniało. Czekamy 15-20 minut, żeby troszkę podrosło.

Etap drugi - ciasto:

Mąkę dajemy do miski, dodajemy do niej rozczyn, jajka, cukier i jeden cukier waniliowy oraz dolewamy pozostałe, również podgrzane mleko, a na koniec pół roztopionej margaryny. Ugniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia, tak żeby podwoiło swoją objętość.

Etap trzeci - przygotowujemy śliwki:

Śliwki zalać wrzątkiem i zostawić na 3 minuty. Potem wyciągnąć, usunąć pestki i pokroić w średniej wielkości kawałki.

Etap czwarty - kruszonka:

Drugą połowę margaryny roztapiamy, dodajemy drugi cukier waniliowy, 3 łyżki cukru i mąkę, tak żeby ciasto było dość kruche.

Etap piąty - ciasto:

Podrośnięte ciasto wykładamy na natłuszczoną blaszkę i rozprowadzamy w miarę równomiernie. Nakładamy śliwki i na górę pokruszone ciasto. Odstawiamy na 15 minut żeby jeszcze troszkę podrosło i wkładamy do piekarnika na 55 minut w temp. 175 stopni C (z wentylatorem).


Gdy ciasto ostygnie można ozdobić polewą czekoladową.