gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Ciasto z kulkami z kakao

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis na to ciasto dostałam od mojej przyjaciółki. Chwaliła je, więc spróbowałam. Moja rodzina była zachwycona. Od teraz często je pieczę.

Ciasto z kulkami z kakao

Składniki:

Ciasto z kulkami z kakao

 

  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kakao
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 10 dag rodzynek
  • Na krem:
  • 1 kostka masła
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto z kulkami z kakao
Mąkę,żółtka,1 kostkę masła,cukier puder,proszek do pieczenia oraz kwaśną śmietanę, posiekaj nożem, a następnie wyrób. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao. Powstały dwa kolory ciasta: ciemne i białe. Białe ciasto rozwałkuj na wielkość blaszki, posmaruj je powidłami śliwkowymi. Z ciemnego ciasta uformuj kulki, w które włóż po 3-4 rodzynki. Poukładaj kulki na cieście posmarowanym powidłami. Piecz ok 45 min w gorącym piekarniku. 1 kostkę masła utrzyj na puch. W szklance wody rozpuść 1 opakowanie galaretki z żelatyną. 2 galaretkę też rozpuść w osobnej misce. Na parze ubij białka, dodaj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści. Do masła porcjami dodawaj (ucieraj cały czas) pianę, a następnie gęstniejącą galaretkę.Taki krem wyłóż na ostudzone ciasto. Zalej drugą krzepnącą galaretką. Do ozdoby na galaretce możesz poukładać pozostałe kulki z ciemnego ciasta. Odstaw do lodówki , aż galaretka całkowicie zastygnie.