Sposób przygotowania:
Ciasto z makiem i kremem waniliowym.
CIASTO:
Masło dokładnie rozetrzeć z cukrem. Powoli dawać jajka. Suche składniki wymieszać i połączyć starannie z mokrymi. Ciasto przekładamy do tortownicy. Osobiście boki smaruję masłem i wysypuję bułką tartą, natomiast dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w 170 stopniach, ok. 20 min. Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia.
KREM WANILIOWY:
Mleko z cukrem podgrzać. Żółtka roztrzepać. Mieszając dodawać mleko do żółtek. Całość pozostawić na ogniu i podgrzewać ok. 10 min. aż słodki syrop zgęstnieje. W między czasie wymieszać mikserem masło z ekstraktem waniliowym.Pod koniec połączyć masło ze słodkim syropem.
Ciasto przeciąć na pół i posmarować kremem. Na wierzchu rozsmarować krem, posypać makiem i skórką pomarańczową.
Smacznego!
Masło dokładnie rozetrzeć z cukrem. Powoli dawać jajka. Suche składniki wymieszać i połączyć starannie z mokrymi. Ciasto przekładamy do tortownicy. Osobiście boki smaruję masłem i wysypuję bułką tartą, natomiast dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w 170 stopniach, ok. 20 min. Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia.
KREM WANILIOWY:
Mleko z cukrem podgrzać. Żółtka roztrzepać. Mieszając dodawać mleko do żółtek. Całość pozostawić na ogniu i podgrzewać ok. 10 min. aż słodki syrop zgęstnieje. W między czasie wymieszać mikserem masło z ekstraktem waniliowym.Pod koniec połączyć masło ze słodkim syropem.
Ciasto przeciąć na pół i posmarować kremem. Na wierzchu rozsmarować krem, posypać makiem i skórką pomarańczową.
Smacznego!