SUPERPRZEPIS

Ciasto z makiem i śliwkami

  • pysiek
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciasto z makiem i śliwkami Więcej zdjęć (5)

Sezon śliwkowy w pełni a więc jest to idealne ciasto do przygotowania na jesienne wieczory.Wspaniałe połączenie śliwek i maku a do tego lekka kruszonka.

Składniki:

Ciasto z makiem i śliwkami

 

 

  • Na nadzienie: 1 puszka masy makowej
  • 60 dkg śliwek ( umyć i wypestkować)

 

  • Na kruszonkę:
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki ( czubate) cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Ciasto z makiem i śliwkami
Przygotowujemy kruche ciasto:mąkę,cukier i proszek przesiewamy ,dodajemy masło i siekamy dokładnie za pomocą noża,następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.Owijamy je folią do żywności i odkładamy na 1 godz do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę ( wcześniej wykładamy ją papierem do pieczenia) Ciasto podpiekamy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 15 min. Na podpieczone ciasto wykładamy masą makową,równo rozsmarowujemy i układamy na niej umyte,wypestkowane i pokrojone na pół śliwki.Całość posypujemy kruszonką i pieczemy w 180°C przez 50min. Przygotowanie kruszonki: Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą. 
Ciasto z makiem i śliwkami
Etap 1Z podanych składników zagniatamy ciasto,odkładamy do lodówki na 1 godz do schłodzenia a następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę
Ciasto z makiem i śliwkami
Ciasto podpiekamy w 180°C przez 15 min a następnie wyjmujemy z piekarnika i rozsmarowujemy na nim masę makową
Ciasto z makiem i śliwkami
Etap 3 śliwki myjemy,osuszamy ,przekrawamy na pół i usuwamy pestki.Tak przagotowane śliwki układamy na masie makowej
Ciasto z makiem i śliwkami
Etap 4 Przygotowujemy kruszonkę,posypujemy nią ciasto.Całość pieczemy w 180°C przez 50 min.