Sposób przygotowania:
Rolada biszkoptowa z makiem i jabłkami
Masa makowa: Do miseczki przelać szklankę wrzątku, dodać aromat rumowy i wrzucić śliwki i rodzynki. Przykryć i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcedzić i pozostawić do odcieknięcia. Do miski przełożyć masę makową, dodać skórkę pomarańczową i wiórki kokosowe. Na drobnych oczkach zetrzeć pierniczki i przełożyć je do miski z makiem. Śliwki pokroić w paseczki a rodzynki posiekać ze 2 razy nożem. Dodać do miski. Wsypać cukier i dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić do lodówki na około 30-45 minut.
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 184-190 st. Do miski wbić jajka i utrzeć je na białą puszystą masę z cukrami. W osobnej miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać je do do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką drewnianą. Blachę (tą z piekarnika)wyłożyć papierem i posmarować ją masłem. Wylać ciasto i rozprowadzić go na płasko. Piec przez 8-10 minut w nagrzanym piekarniku.Wyjąć z piekarnika i przełożyć od razu na ścierkę, zdjąć od razu papier. Lekko wystudzić.
Przygotowanie jabłek: Jabłko umyć, obrać i pokroić w plasterki grubości 3-4 mm. Do rondelka wlać wodę, wsypać cukier i delikatnie włożyć jabłka. Zagotować. Od momentu zagotowania gotować dosłownie przez 2 minuty. Odcedzić i przestudzić.
Rozłożyć na blacie ściereczkę i połozyć biszkopt.Biszkopt okroić w kwadrat i nałożyć masę makową zostawiając po 2 cm z każdej strony wolnego miejsca. Na masę ułożyć jabłka w dwa rzędy i zwinąć w rulon, a potem zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 3-4 godziny.
Proszek galaretki rozpuścić w szklance wody i przelać do płaskiego naczynia (np pudełka po lodach) i pozostawić do ściągnięcia. Wyciąć foremką wzorek. Roladę przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować galaretką. Podawać:) Smacznego!
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 184-190 st. Do miski wbić jajka i utrzeć je na białą puszystą masę z cukrami. W osobnej miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać je do do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką drewnianą. Blachę (tą z piekarnika)wyłożyć papierem i posmarować ją masłem. Wylać ciasto i rozprowadzić go na płasko. Piec przez 8-10 minut w nagrzanym piekarniku.Wyjąć z piekarnika i przełożyć od razu na ścierkę, zdjąć od razu papier. Lekko wystudzić.
Przygotowanie jabłek: Jabłko umyć, obrać i pokroić w plasterki grubości 3-4 mm. Do rondelka wlać wodę, wsypać cukier i delikatnie włożyć jabłka. Zagotować. Od momentu zagotowania gotować dosłownie przez 2 minuty. Odcedzić i przestudzić.
Rozłożyć na blacie ściereczkę i połozyć biszkopt.Biszkopt okroić w kwadrat i nałożyć masę makową zostawiając po 2 cm z każdej strony wolnego miejsca. Na masę ułożyć jabłka w dwa rzędy i zwinąć w rulon, a potem zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 3-4 godziny.
Proszek galaretki rozpuścić w szklance wody i przelać do płaskiego naczynia (np pudełka po lodach) i pozostawić do ściągnięcia. Wyciąć foremką wzorek. Roladę przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować galaretką. Podawać:) Smacznego!
zewa
A rolada i tak smakowicie wygląda :)
monikaT83
zewa
Ja robię tak : biszkopt po upieczeniu kładę na ściereczkę ciastem do ściereczki, zdejmuję papier ciepły biszkopt zawijam w tę ściereczkę i zostawiam do wystudzenia. Potem rozwijam i smaruję zimną masą i zawijam roladę. Tutaj możesz zerknąć na zdjęciu jak to wygląda.
https://gotujmy.pl/truskawkowa-rolada,przepisy,151554.html
monikaT83