monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Rolada biszkoptowa z makiem i jabłkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Moja pierwsza rolada biszkoptowa i lekko pękła:(, ale smakuję super! Zapraszam:))))

Rolada biszkoptowa z makiem i jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada biszkoptowa z makiem i jabłkami

 

  • Masa makowa:
  • 1/2 buteleczki aromatu rumowego
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżki rodzynek maxi
  • 12 suszonych śliwek
  • 550 g masy makowej (gotowej niestety)
  • 4 pierniczki
  • 30 g skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 1 jabłko
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki galaretki wiśniowej
  • 1 szklanka wrzątku
  • masło do posmarowania blachy
  • cukier puder do posypania

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa z makiem i jabłkami
Masa makowa: Do miseczki przelać szklankę wrzątku, dodać aromat rumowy i wrzucić śliwki i rodzynki. Przykryć i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcedzić i pozostawić do odcieknięcia. Do miski przełożyć masę makową, dodać skórkę pomarańczową i wiórki kokosowe. Na drobnych oczkach zetrzeć pierniczki i przełożyć je do miski z makiem. Śliwki pokroić w paseczki a rodzynki posiekać ze 2 razy nożem. Dodać do miski. Wsypać cukier i dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić do lodówki na około 30-45 minut.



Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 184-190 st. Do miski wbić jajka i utrzeć je na białą puszystą masę z cukrami. W osobnej miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać je do do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką drewnianą. Blachę (tą z piekarnika)wyłożyć papierem i posmarować ją masłem. Wylać ciasto i rozprowadzić go na płasko. Piec przez 8-10 minut w nagrzanym piekarniku.Wyjąć z piekarnika i przełożyć od razu na ścierkę, zdjąć od razu papier. Lekko wystudzić.



Przygotowanie jabłek: Jabłko umyć, obrać i pokroić w plasterki grubości 3-4 mm. Do rondelka wlać wodę, wsypać cukier i delikatnie włożyć jabłka. Zagotować. Od momentu zagotowania gotować dosłownie przez 2 minuty. Odcedzić i przestudzić.



Rozłożyć na blacie ściereczkę i połozyć biszkopt.Biszkopt okroić w kwadrat i nałożyć masę makową zostawiając po 2 cm z każdej strony wolnego miejsca. Na masę ułożyć jabłka w dwa rzędy i zwinąć w rulon, a potem zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 3-4 godziny.



Proszek galaretki rozpuścić w szklance wody i przelać do płaskiego naczynia (np pudełka po lodach) i pozostawić do ściągnięcia. Wyciąć foremką wzorek. Roladę przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować galaretką. Podawać:) Smacznego!
Rolada biszkoptowa z makiem i jabłkami
Do masy zetrzeć piernikiczki i dodać wiórki
Rolada biszkoptowa z makiem i jabłkami
Rodzynki przesiekać a śliwki pokroic w paski
Rolada biszkoptowa z makiem i jabłkami
Biszkopt wylać na blachę i piec 8-10 min w 190 st
Rolada biszkoptowa z makiem i jabłkami
Okroic biszkopt, ułozyć masę i jabłka i zwinąć w rulon