Sposób przygotowania:
Sernik na herbatnikachETAP 1:
Ser przełożyć do miski miksera, wsypać obydwa rodzaje cukru i zmiksować do połączenia. Żółtka oddzielić od białek i dodawać je po jednym do sera. Po dodaniu każdego żółtka miksować do uzyskania jednolitej masy. Po dodaniu wszystkich żółtek, wsypać do masy proszki budyniowe i wymieszać łyżką.
Zimną śmietanę wlać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno. Śmietanę wymieszać z masą serową. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Dodać zapach do ciasta i delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach ok. 24x34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki jeden obok drugiego i wylać masę serową. Sernik piec ok. godziny w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu wystudzić i najlepiej schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą.
lukrowanepierniczki