migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Ciasto z malinami i pianką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne ciasto do herbatki które fajnie sie prezentuje. Słodycz z pianki idealnie komponuje się z kwaskowatymi malinami.

Ciasto z malinami i pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z malinami i pianką

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z malinami i pianką
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem, cały czas ucierać i dodawać po jednym żółtku. Następnie porcjami dodawać mąki wymieszane z proszkiem oraz mleko. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i podpiec ciasto aż lekko sie zarumieni ok 15-20 minut. Pod koniec pieczenia przygotować pianę. Białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem pudrem. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną a na końcu sok z cytryny. Na gorące ciasto wyłożyć maliny. Maliny mają być ułożone równo i gęsto aby piana nie wpływała pomiędzy bo po upieczeniu opadnie. Ciasto piec jeszcze ok 20 min. aż piana się ładnie zarumieni. Ja robiłam również wersję z truskawkami, dałam małe owoce i piana nieco opadła ale ciasto było równie pyszne. Jednak obojętnie czy pianka wyrośnie czy schowa się między owocami ciasto smakuje rewelacyjnie zwłaszcza schłodzone w lodówce:)
Ciasto z malinami i pianką
Etap 1 Masło utrzeć z cukrem, cały czas ucierać i dodawać po jednym żółtku.
Ciasto z malinami i pianką
Etap 2 Następnie porcjami dodawać mąki wymieszane z proszkiem oraz mleko.
Ciasto z malinami i pianką
Etap 3 Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy natłuszczonej i posypanej tartą bułką.
Ciasto z malinami i pianką
Etap 4 Na gorące ciasto wyłożyć maliny. Maliny mają być ułożone równo i gęsto aby piana nie wpływała pomiędzy bo po upieczeniu opadnie.