LauraLaura

LauraLaura

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Ciasto z masą budyniową i brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne ciasto, które przygotujecie w niedługim czasie. Doskonale spiszę się na co dzień jak i na przyjęcie. Smacznego!

Ciasto z masą budyniową i brzoskwiniami

Składniki:

Ciasto z masą budyniową i brzoskwiniami

Biszkopt

  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka oct

Masa budyniowa

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą budyniową i brzoskwiniami
Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i pojedynczo żółtka. Kiedy masa będzie puszysta dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia przesiany przez sito - delikatnie mieszamy łyżka lub drewnianą pałką. Na końcu dolewamy ocet i ponowienie mieszamy. Na wysmarowaną tłuszczem blachę przelewamy masę i pieczemy przez 20 -30 minut.

Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwie połówki, przekładamy masą za każdym razem przykrywając ją pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami. Na wierzchu również układamy brzoskwinię.

W garnku gotujemy 250 ml mleka, a w pozostałej ilości rozrabiamy budynie z cukrem. Kiedy mleko zaczyna wrzeć, zalewamy je rozrobionymi budyniami, dokładnie mieszamy, by nie powstały gródki. Po ostygnięciu budyniu miksujemy z dodatkiem miękkiej margaryny.