Sposób przygotowania:
Ciasto z masą budyniową i brzoskwiniami
Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i pojedynczo żółtka. Kiedy masa będzie puszysta dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia przesiany przez sito - delikatnie mieszamy łyżka lub drewnianą pałką. Na końcu dolewamy ocet i ponowienie mieszamy. Na wysmarowaną tłuszczem blachę przelewamy masę i pieczemy przez 20 -30 minut.
Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwie połówki, przekładamy masą za każdym razem przykrywając ją pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami. Na wierzchu również układamy brzoskwinię.
W garnku gotujemy 250 ml mleka, a w pozostałej ilości rozrabiamy budynie z cukrem. Kiedy mleko zaczyna wrzeć, zalewamy je rozrobionymi budyniami, dokładnie mieszamy, by nie powstały gródki. Po ostygnięciu budyniu miksujemy z dodatkiem miękkiej margaryny.
Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwie połówki, przekładamy masą za każdym razem przykrywając ją pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami. Na wierzchu również układamy brzoskwinię.
W garnku gotujemy 250 ml mleka, a w pozostałej ilości rozrabiamy budynie z cukrem. Kiedy mleko zaczyna wrzeć, zalewamy je rozrobionymi budyniami, dokładnie mieszamy, by nie powstały gródki. Po ostygnięciu budyniu miksujemy z dodatkiem miękkiej margaryny.