Sposób przygotowania:
Miodownik z masą budyniową
1. Ciasto miodowe: Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło i razem siekam. Następnie dodaję jajka, miód, cukier oraz sodę. Zagniatam ciasto. Przygotowane ciasto dzielę na pięć równych części. Każdą z części rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. Piekę kolejno 5 jednakowych placków. Placki piekę po około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 200 ml. Pozostałe mleko zagotowuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąki oraz żółtka. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram.
3. Masę dzielę na cztery równe części. Przygotowaną masą przekładam kolejno upieczone placki, lekko je dociskając.
4. Polewa: Margarynę gotuję 2 minuty razem z cukrem, wodą i kakao. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstą polewę rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto oprószam wiórkami kokosowymi i wstawiam na 2 godziny do lodówki.
2. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 200 ml. Pozostałe mleko zagotowuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąki oraz żółtka. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram.
3. Masę dzielę na cztery równe części. Przygotowaną masą przekładam kolejno upieczone placki, lekko je dociskając.
4. Polewa: Margarynę gotuję 2 minuty razem z cukrem, wodą i kakao. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstą polewę rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto oprószam wiórkami kokosowymi i wstawiam na 2 godziny do lodówki.
Katarzyna J.