madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Sernik z masą budyniową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo dobry sernik z masą budyniową, jest wilgotny i pyszny :)

Sernik z masą budyniową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z masą budyniową

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny Palma z Murzynkiem
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • Masa budyniowa:
  • 3 opakowania budyniu czekoladowego z cukrem
  • 1 l mleka
  • Masa serowa:
  • sera twarogowego (ja użyłam sera swojskiego, ponieważ moi rodzice mają gospodarstwo rolne i Mama sama
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki margaryny Palma z Murzynkiem
  • 2 op budyniu śmietankowego
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

Sernik z masą budyniową
Przygotować ciasto. Podane składniki ciasta połączyć ze sobą i zagnieść gładkie ciasto. Chwilę schłodzić w lodówce, a następnie rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy. Masa budyniowa: na mleku ugotować budynie czekoladowe, jeszcze gorące wylać na ciasto w blaszce. Masa serowa: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Miękką margarynę utrzeć wraz cukrem na puch. Następnie stopniowo dodajemy żółtka oraz ser, cały czas miksując. Wsypujemy budyń oraz dodajemy pianę z białek, całość dokładnie mieszamy. Gotową masę serową wylewamy na przestudzoną masę budyniową. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Można użyć też polewy czekoladowej.
Sernik z masą budyniową
Zagniatamy ciasto z podanych składnikow na ciasto.
Sernik z masą budyniową
Następnie gotujemy budyń czekoladowy na mleku
Sernik z masą budyniową
Gorący budyń wykładamy na ciasto rozwałkowane wcześniej na blache.
Sernik z masą budyniową
Na masę budyniową wykładamy masę serową.