aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto z masą krówkową i kawą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Polecam jest smaczne i bardzo delikatne.

Ciasto z masą krówkową i kawą

Składniki:

Ciasto z masą krówkową i kawą

 

  • Biszkopt kakaowy:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 0,5 litra śmietanki 30 %
  • Puszka masy krówkowej
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 paczka podłużnych biszkoptów
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • Poncz:
  • 0,5 łyżki kawy
  • 0,5 szkl wody
  • Masa ze śnieżki:
  • 1 śnieżka
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 0,5 szkl wody

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą krówkową i kawą
Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy resztę składników i lekko mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach w foremce 25/36, przez 30 minut. Masa: Kawę rozpuszczamy w ¼ szkl ciepłej wody. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody, podgrzewamy do rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Masę krówkową miksujemy dodajemy do niej zimną kawę, gorącą żelatynę i miksujemy. Następnie porcjami dodajemy śmietanę. Masa ze śnieżki: Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, do ubitej dodajemy gęstniejącą galaretkę rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody. Biszkopty lekko nasącz kawą. Przełożenie ciasta: Biszkopt kakaowy- połowa masy- biszkopty układamy z 1 cm przerwami między sobą- reszta masy- masa ze śnieżki- starta czekolada

Tagi:

biszkopt kawa