nuleczka

nuleczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Ciasto z mascarpone i porzeczkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszne, wilgotne ciasto z mascarpone, które robi się bardzo. Zamiast porzeczek można użyć innych sezonowych owoców.

Ciasto z mascarpone i porzeczkami

Składniki:

Ciasto z mascarpone i porzeczkami

 

  • 150 g mascarpone
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 340 g mąki
  • 60 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka czarnych porzeczek

Sposób przygotowania:

Ciasto z mascarpone i porzeczkami

Przygotowanie składników

Przygotuj wszystkie składniki z wyprzedzeniem tak aby osiągnęły temperaturę pokojową.

ubijanie jaj

Ciasto z mascarpone i porzeczkami
ubijanie jaj z cukrem na puch

W dużej misce mikserem ubij jajka z cukrem na puch.

dodawanie pozostałych składników

Ciasto z mascarpone i porzeczkami
dodawanie składników do masy jajecznej

Dodaj pozostałe składniki do masy jajecznej. Na tym etapie nie dodawaj jeszcze owoców.

Wszystko dobrze wymieszaj - możesz do tego użyć miksera.

dodawanie owocu

Ciasto z mascarpone i porzeczkami
dodawanie owocu do masy

Na koniec dodaj owoce i wszystko wymieszaj.

wylewanie masy do formy

Ciasto z mascarpone i porzeczkami
wylewanie masy do formy

Wylej masę do formy o wymiarach 12x23 cm wyłożonej papierem.

Piecz do suchego patyczka około 50 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 170 stopni.