Sposób przygotowania:
Letnie ciasto z owocami i roladkamiCiasto kruche:
W misce wymieszać mąkę z kakao. Dodać pokrojone masłi, posiekać nożem lub siekaczką do ciasta. Dodać wodę i szybko zagnieść na gładkie ciasto.
Formę kwardową (25*25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia . Wyścielić ciastem, nakłuć je widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 15 minut. Wyjać, ostudzić.
Roladki:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę,następnie dodawać po łyżce cukier miksować do rozpuszczenia cukru. Gdy to nastąpi dodawać po jednym żółtku.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać.
Mase biszkoptowa wyłożyć na formę o wymiarach 30*34 cm) wcześniej wyłożyć ja papierem). Wyrównać. Piec w 170 stopniach około 12 minut.
ETAP 3:
Wyjąć z piekarnika. Przełożyć na czystą ściereczkę i zdjąć papier. Przekroić na dwie równe części i każdą zrolować biszkopt razem ze ściereczką. Zostawić do ostygnięcia. Po czym każdy płat posmarować jednym smakiem dżemu i znów zrolować.
Masa budyniowa:
Budyń malinowy ugotować na bazie 600 ml mleka. Do gorącego budyniu dodać galaretkę wymieszaną z żelatyną ( proszek) i dokładnie wymieszać do połączenia i rozpuszczenia proszku. Gorący budyń wylać na kruche ciasto. Zostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki do stężenia.
ETAP 5:
Na zimny budyń wyłożyć roladki i wysypać owoce jagodowe. Zalać tężejącą galaretką przygotowaną z 900 ml wrzątku. Wstawić do lodówki do stężenia.
ETAP 6:
Na jednej stronie wzdłuż roladki wyłożyć połówki moreli.
Kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem. Wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować owocami. Wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na cała noc. Smacznego!
zbysiowa
monikaT83
SylaUla
dorota w