monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1290]

Letnie ciasto z owocami i roladkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nie ma co ukrywać pracy przy takim cieście ciut jest, ale wyląd i smak wynagradza wszelkie trudy. Serdecznie polecam:)

Letnie ciasto z owocami i roladkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Letnie ciasto z owocami i roladkami

 

  • Ciasto kruche:
  • 200 g mąki krupczatki
  • 15 g kakao
  • 90 g masła
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • Roladki:
  • 4 jajka rozm. M
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego
  • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • Masa budyniowa:
  • 600 ml mleka
  • 1 budyń budyniu malinowego
  • 1 galaratka malinowa
  • 1 łyżeczka żelatyna
  • Dodatkowa:
  • 200 g barówki amerykańskiej
  • 100 g jeżyn
  • 6 szt moreli
  • 750 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki malinowe

Sposób przygotowania:

Letnie ciasto z owocami i roladkami

Ciasto kruche:

Letnie ciasto z owocami i roladkami
z przygotowanych składników zagnieść kruche ciasto

W misce wymieszać mąkę z kakao. Dodać pokrojone masłi, posiekać nożem lub siekaczką do ciasta. Dodać wodę i szybko zagnieść na gładkie ciasto.

Formę kwardową (25*25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia . Wyścielić ciastem, nakłuć je widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 15 minut. Wyjać, ostudzić.

Roladki:

Letnie ciasto z owocami i roladkami
biszkopt zmiksować i wylać na blachę do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę,następnie dodawać po łyżce cukier miksować do rozpuszczenia cukru. Gdy to nastąpi dodawać po jednym żółtku.

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać.

Mase biszkoptowa wyłożyć na formę o wymiarach 30*34 cm) wcześniej wyłożyć ja papierem). Wyrównać. Piec w 170 stopniach około 12 minut.

ETAP 3:

Letnie ciasto z owocami i roladkami
upieczony biszkopt przekroić na pół

Wyjąć z piekarnika. Przełożyć na czystą ściereczkę i zdjąć papier. Przekroić na dwie równe części i każdą zrolować biszkopt razem ze ściereczką. Zostawić do ostygnięcia. Po czym każdy płat posmarować jednym smakiem dżemu i znów zrolować.

Masa budyniowa:

Budyń malinowy ugotować na bazie 600 ml mleka. Do gorącego budyniu dodać galaretkę wymieszaną z żelatyną ( proszek) i dokładnie wymieszać do połączenia i rozpuszczenia proszku. Gorący budyń wylać na kruche ciasto. Zostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki do stężenia.

ETAP 5:

Letnie ciasto z owocami i roladkami
na budyn ułożyć roladki i owoce dać galaretkę

Na zimny budyń wyłożyć roladki i wysypać owoce jagodowe. Zalać tężejącą galaretką przygotowaną z 900 ml wrzątku. Wstawić do lodówki do stężenia.

ETAP 6:

Letnie ciasto z owocami i roladkami
ułożyć połówki moreli oraz dać ubitą śmietnę

Na jednej stronie wzdłuż roladki wyłożyć połówki moreli.

Kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem. Wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować owocami. Wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na cała noc. Smacznego!