SUPERPRZEPIS

Odrywane bułeczki z truskawkami w formie ciasta

  • 4
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Odrywane bułeczki z truskawkami w formie ciasta

Takie słodkie bułeczki z truskawkami i mnóstwem cynamonu w formie ciasta można upiec na podwieczorek. Idealne do odrywania i do podania z kubkiem mleka, kakao czy herbaty. Jak kto lubi. Ja najbardziej lubię z filiżanką aromatycznej kawy.

Składniki:

Odrywane bułeczki z truskawkami w formie ciasta

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • pół szklanki ciepłego mleka

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru
  • 50 dag mąki tortowej
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • ewentualnie ciepłe mleko

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Odrywane bułeczki z truskawkami w formie ciasta

Wykonanie rozczynu:

Odrywane bułeczki z truskawkami w formie ciasta
Z podanych składników wykonujemy rozczyn na ciasto.

Drożdże dać do miski i rozetrzeć dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Następnie przykryć ściereczką i odstawić je w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.

Ciasto:

Odrywane bułeczki z truskawkami w formie ciasta
Następnie dać wszystkie składniki do miski wraz z rozczynem.

Masło lub margarynę roztopić w garnku i lekko wystudzić. Następnie jajka wbić do miski, wsypać oba cukry i dokładnie utrzeć na puszystość. Kolejno do mąki dać rozczyn, masło lub margarynę i te utarte jajka i zagnieść mięciutkie ciasto. W razie potrzeby do ciasta dolać ciepłego mleka, ja dolałam tak pół szklanki. Ciasto wyrabiamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną.

Rośnięcie:

Odrywane bułeczki z truskawkami w formie ciasta
Następnie ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Następnie dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około półtorej godziny w ciepłe miejsce.

Nadziewanie:

Odrywane bułeczki z truskawkami w formie ciasta
Następnie ciasto wałkujemy i nadziewamy truskawkami.

Masło lub margarynę roztopić w garnku i lekko przestudzić. W między czasie truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i pokroić je w dość grube plastry. Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części. Następnie każdą część rozwałkować osobno na stolnicy lekko posypanej mąką na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Rozwałkowane ciasta posmarować wcześniej roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem, na koniec ułożyć truskawki.

Zawiajanie i krojenie:

Odrywane bułeczki z truskawkami w formie ciasta
Ciasto rolujemy i kroimy w roladki.

Następnie ciasta zwinąć w rulony i pokroić w dość grube plastry dobrze ostrym nożem.

Do pieczenia:

Odrywane bułeczki z truskawkami w formie ciasta
Następnie roladki układamy w dwóch tortownicach.

Dwie tortownice o średnicy około 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ułożyć w nich roladki krojoną częścią do góry. Tak żeby truskawki były u góry.

Pieczenie:

Odrywane bułeczki z truskawkami w formie ciasta
Następnie ciasta piec do zrumienienia przez około 45 minut.

Tak wykonane roladkowe ciasta piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut do zrumienienia.

Podanie:

Odrywane bułeczki z truskawkami w formie ciasta
Upieczone ciasta podajemy odrwając po ,,bułeczce''.

Upieczone ciasta podajemy odrywając po ,,bułeczce'', podajemy gorące lub zimne. Jak kto lubi. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Truskawki najlepiej świeże, ewentualnie poza sezonem mrożone.
Z przepisu wyszło mi dwie tortownice o średnicy 23 cm.