Sposób przygotowania:
Odrywane bułeczki z truskawkami w formie ciastaWykonanie rozczynu:
Drożdże dać do miski i rozetrzeć dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Następnie przykryć ściereczką i odstawić je w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
Ciasto:
Masło lub margarynę roztopić w garnku i lekko wystudzić. Następnie jajka wbić do miski, wsypać oba cukry i dokładnie utrzeć na puszystość. Kolejno do mąki dać rozczyn, masło lub margarynę i te utarte jajka i zagnieść mięciutkie ciasto. W razie potrzeby do ciasta dolać ciepłego mleka, ja dolałam tak pół szklanki. Ciasto wyrabiamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną.
Rośnięcie:
Następnie dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około półtorej godziny w ciepłe miejsce.
Nadziewanie:
Masło lub margarynę roztopić w garnku i lekko przestudzić. W między czasie truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i pokroić je w dość grube plastry. Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części. Następnie każdą część rozwałkować osobno na stolnicy lekko posypanej mąką na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Rozwałkowane ciasta posmarować wcześniej roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem, na koniec ułożyć truskawki.
Zawiajanie i krojenie:
Następnie ciasta zwinąć w rulony i pokroić w dość grube plastry dobrze ostrym nożem.
Do pieczenia:
Dwie tortownice o średnicy około 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ułożyć w nich roladki krojoną częścią do góry. Tak żeby truskawki były u góry.
Pieczenie:
Tak wykonane roladkowe ciasta piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut do zrumienienia.
Podanie:
Upieczone ciasta podajemy odrywając po ,,bułeczce'', podajemy gorące lub zimne. Jak kto lubi. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Truskawki najlepiej świeże, ewentualnie poza sezonem mrożone.
Z przepisu wyszło mi dwie tortownice o średnicy 23 cm.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)
zbysiowa
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)