iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Sernik na zimno w paski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Potrzebowałam przepisu na dobrze wyglądające ciasto i koniecznie z owocami, pokombinowałam i wyszło mi coś takiego i bardzo smacznego.

Sernik na zimno w paski

Składniki:

Sernik na zimno w paski

ciasto:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

masa serowa:

frużelina:

  • 1/2 kg wiśni 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

dodatkowo:

  • 1 szklanka wiśni bez pestek
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • kawa do nasączenia

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno w paski
Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli, następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao, po przesianiu dodać do masy jajecznej ostrożnie wszystko ze sobą połączyć na koniec dodać olej. Blaszkę ( moja 35 cm na 25 cm z rantem jak tortownica ) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i przelać ciasto, piec w temp. 180 st około 15 minut do suchego patyczka.

masa serowa:

Galaretkę wymieszać z żelatyną i przestudzić, odmierzoną szklankę wiśni bez pestek zmiksować.

Śmietanę ubić na sztywno. Ser utrzeć z cukrem, następnie delikatnie połączyć z ubitą śmietaną, a na koniec dolać przestudzoną galaretkę z żelatyną. Masę serowa podzielić na trzy części ( mi nie bardzo wyszło to równo). Do jednej części dodać sypką kawę rozpuszczalną i wymieszać, drugą zostawić białą, a do trzeciej dodać zmiksowane wiśnie.

Upieczony i wystudzony spód dokładnie nasączyć naparem z kawy i wylać masę serowa z dodatkiem kawy, wstawić do lodówki do zastygnięcia ( pozostałe masy trzymamy w temperaturze pokojowej, aby nie zastygły w miskach). Na zastygniętą masę z kawą wylewamy jasną warstwę sera, a po kolejnym schłodzeniu warstwę wiśniową. 

Kiedy ciasto zastyga przygotowujemy frużelinę. Wiśnie po umyciu pozbawiamy pestek i razem z sokiem jaki w tym czasie wypłynie z owoców przekładamy na patelnię, mieszamy z cukrem i większą szczyptą soli, doprowadzamy do zagotowania. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z minimalną ilością wody i wlewamy na gotujące się wiśnie, mieszając doprowadzamy do zagotowania ( powstanie coś w rodzaju kisielu z wiśniami) . Frużelinę odstawiamy do przestudzenia, ale nie do całkowitego wystudzenia, ciepłą frużelinę wykładamy na wierzch ciasta i odstawiamy je do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na całą noc.