jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Gruszkowe ciasto z mascarpone

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gruszki to owoce, które kojarzą mi się z końcem lata, a zarazem początkiem złocistej jesieni. Jak każde owoce, tak i te uwielbiam wykorzystywać w deserach.

Gruszkowe ciasto z mascarpone Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gruszkowe ciasto z mascarpone

CIASTO

  • 150 gram cukru kryształu,
  • 3 duże jajka,
  • 130 gram serka mascarpone,
  • 3 łyżki oleju,
  • 200 gram mąki tortowej,
  • 80 gram mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 gruszki,
  • 1 łyżka cukru brązowego,
  • Olejek cytrynowy na zapach

DODATKOWO:

  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Gruszkowe ciasto z mascarpone

ETAP 1

Gruszkowe ciasto z mascarpone
Cukier dodajemy do jajek i ubijamy

Gruszki obieramy. Jedną kroimy w kostkę, a drugą w plasterki.

Mąki łączymy ze sobą i z proszkiem do pieczenia. Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier kryształ. Całość ubijamy na puszystą masę.

ETAP 2

Gruszkowe ciasto z mascarpone
Mąkę oraz serek dodajemy do ubitej masy jajecznej

Do ubitej masy dodajemy przygotowane sypkie składniki oraz serek, olej i olejek cytrynowy. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 3

Gruszkowe ciasto z mascarpone
Pokrojoną w kostkę gruszkę łączymy z ciastem

Co gotowego dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę.

ETAP 4

Gruszkowe ciasto z mascarpone
Przygotowane ciasto wykładamy na tortownicę

Całość mieszamy łyżką i wykładamy na przygotowaną tortownicę.

ETAP 5

Gruszkowe ciasto z mascarpone
Ciasto na koniec delikatnie posypujemy cukrem i pieczemy

Na wyłożone ciasto wykładamy plasterki gruszki, wykonują z nich „kwiat”. Całość posypujemy brązowym cukrem.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 55 minut w 180°C, do tzw suchego patyczka.

Gotowe wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem delikatnie oprószamy cukrem pudrem.