Sposób przygotowania:
Gruszkowe ciasto z mascarponeETAP 1
Gruszki obieramy. Jedną kroimy w kostkę, a drugą w plasterki.
Mąki łączymy ze sobą i z proszkiem do pieczenia. Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier kryształ. Całość ubijamy na puszystą masę.
ETAP 2
Do ubitej masy dodajemy przygotowane sypkie składniki oraz serek, olej i olejek cytrynowy. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
ETAP 3
Co gotowego dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę.
ETAP 4
Całość mieszamy łyżką i wykładamy na przygotowaną tortownicę.
ETAP 5
Na wyłożone ciasto wykładamy plasterki gruszki, wykonują z nich „kwiat”. Całość posypujemy brązowym cukrem.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 55 minut w 180°C, do tzw suchego patyczka.
Gotowe wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem delikatnie oprószamy cukrem pudrem.
SylaUla