Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ciasto z morelami i nektarynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Proste, ucierane ciasto z dodatkiem owoców: nektarynek i moreli. W sam raz do popołudniowej kawki lub herbatki.

Ciasto z morelami i nektarynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z morelami i nektarynkami

 

  • 200 g palmy
  • 2/3 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki esencji cytrynowej
  • 3 duże nektarynki
  • 2 duże morele
  • 1 opakowanie kremu budyniowego w 3 min.
  • 400 ml zimnego mleka
  • 40 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Ciasto z morelami i nektarynkami
Palmę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dodać żółtka, dokładnie utrzeć. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i esencję cytrynową. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Pianę z białek dodać do ciasta. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do foremki (użyłam tortownicy 27 cm), wyrównać powierzchnię. Owoce umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Owoce pokroić w grube półplasterki, ułożyć na cieście. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Upieczone ciasto dobrze ostudzić. Krem przygotować na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Krem rozłożyć na cieście. Czekoladę roztopić ze śmietaną, przestudzić, wylać na krem, zrobić ozdobne esy-floresy.
Ciasto z morelami i nektarynkami
Palma utarta z cukrem i cukrem waniliowym.
Ciasto z morelami i nektarynkami
Piana ubita z białek dodana do utartego ciasta.
Ciasto z morelami i nektarynkami
Gotowe ciasto wyłożone do dużej tortownicy.
Ciasto z morelami i nektarynkami
Pokrojone w półplasterki owoce ułożone na cieście.