luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Książka Kucharska: Morelowy zawrót głowy

Ciasto z morelami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pierwszy raz pieklam ciasto z morelami ale na pewno nie ostatni. Morele w ciescie smakuja wspaniale.

Ciasto z morelami

Składniki:

Ciasto z morelami

 

  • 1 szklanka maslanki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 1/2 szklanki maki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • kilka kropli aromatu maslanego
  • 10 moreli
  • 50 gram platkow migdalowych
  • 1/2 szklanki cukru ( u mnie brazowy)
  • 2 lyzki mleka
  • 20 gram masla

Sposób przygotowania:

Ciasto z morelami
Make, cukier proszek do pieczenia wsypac do miski. Dodac olej, maslanke, jajka i aromat maslany. Wszystko wymieszac krotko (trzepaczka) do polaczenia sie skladnikow i wylac na blache wylozona papierem do pieczenia. Morele umyc, odpestkowac i klasc na ciasto(brzuszkami na dol). Piec 15 min. w temp. 175 stopni. W tym czasie cukier brazowy stopic z dodatkiem mleka i masla, krotko zagotowac. Ciasto posypac migdalami i polac stopionym cukrem, piec nastepne 15 min. w temp. 190 stopni. Ostudzone ciasto mozna posypac cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka mak