Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ciasto z morelami i skórką cytrynową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Letnie i szybkie w wykonaniu ciasto z morelami oraz tartą skórką z cytryny, smaczna propozycja na podwieczorek.

Ciasto z morelami i skórką cytrynową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z morelami i skórką cytrynową

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z morelami i skórką cytrynową
Morele umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Pokroić na mniejsze kawałki. W misce zmiksować na puszystą masę jajka oraz cukier. Pod koniec dodać cienkimi strumieniami olej oraz mleko, dokładnie połączyć składniki. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, następnie dodać do masy, dodać skórkę. Ciasto wylać do formy – ja piekłam w okrągłym prodiżu wyłożonym papierem, ale można użyć np. dużej tortownicy i piec w piekarniku. Na wierzchu ciasta ułożyć morele. Ciasto piec ok. 30-35 min. do tzw. suchego patyczka.
Ciasto z morelami i skórką cytrynową
Jajka ubić z cukrem na puch przy pomocy miksera.
Ciasto z morelami i skórką cytrynową
Do masy wlać olej i mleko i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto z morelami i skórką cytrynową
Ciasto przelać do formy i ułożyć pokrojone owoce.

Tagi:

jajko jajka