Sposób przygotowania:
Sernik z musem malinowym
Spód: Do rondelka wkładam masło, połamaną czekoladę i cukier. Podgrzewam na niewielkim ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia cały czas mieszając. Do ostudzonej masy dodaję jajko i mąkę, miksuję. Tortownicę o średnicy 26 cm smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia spód i boki. Do tortownicy wykładam czekoladową masę, wyrównuję i wstawiam do piekarnika na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C. Masa serowa: Do miski wkładam zmielony ser, dodaję cukier puder i cukier waniliowy. Całość dokładnie ucieram mikserem. Dodaję po 1 jajku cały czas miksując. Na koniec dodaję śmietanę i mąkę pszenną, mieszam łyżką. Maliny odmrażam, odsączam z nadmiaru soku, dodaję cukier i miksuję blenderem. Następnie przecieram mus malinowy przez sito, pestki wyrzucam. Masę serową przelewam do tortownicy na podpieczony czekoladowy spód i wyrównuję. Na wierzchu masy serowej kładę łyżeczką małe kupki musu malinowego. Wykałaczką robię esy- floresy.Sernik wstawiam na 15 minut do nagrzanego do 180*C piekarnika. Następnie obniżam temperaturę do 130*C dalej piekę 90 minut. Następnie wyłączam piekarnik i pozostawiam sernik na pół godziny, po tym czasie drzwiczki piekarnika uchylam i pozostawiam na 20 minut. Po tym czasie wyjmuję ostrożnie ciasto z pieca i pozostawiam do całkowitego ostudzenia.
monikaT83