lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Ciasto z musem truskawkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealny deser na gorące dni. To jeden z tych deserów mniej słodkich ale bardzo orzeźwiający h. Polecam.

Ciasto z musem truskawkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z musem truskawkowym

 

 

  • Masa śmietanowa :
  • 500 ml śmietany 30 %
  • 2 galaretki pomaranczowe
  • 1 łyżka cukru pudru

 

  • Mus :
  • 1kg truskawek (trochę odkładamy do dekoracji)
  • 2galaretku truskawkowe

 

  • Świeża mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto z musem truskawkowym
Tortownice smarujemy olejem i obsypujemy bułka tarta. Do miski dajemy białka i ubijamy na sztywna pianę. Następnie powoli dodajemy cukier oraz żółtka. Na koniec dodajemy obie mąki i delikatnie mieszamy łopatka. Wykładamy ciasto na tortownice. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Biszkopt studzimy. Śmietanę ubijamy z 1 łyżka cukru pudru. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i studzimy. Następnie powoli łączymy ze śmietana. Wylewamy masę na biszkopt i wstawiamy do lodówki. W tym czasie co masa będzie tężec robimy mus.

Truskawki myjemy i obieramy że szypułek. Blendujemy. Podgrzewamy w garnku ale nie gotujemy. Do gorącego musu wsypujemy galaretki i mieszamy. Studzimy. Tezejacy mus wylewamy na ciasto. Wkładamy do lodówki. Gdy lekko stężeje dekorujemy połówkami truskawek i mięta.

Schładzamy w lodówce.
Ciasto z musem truskawkowym
Ciasto dekorujemy połówkami truskawek i mięta
Ciasto z musem truskawkowym
Na biszkopt wylewamy najpierw tężejącą masę śmietanowa, następnie mus.
Ciasto z musem truskawkowym
Biszkopt pieczemy okolo 20 minut w 180 stopniach.