Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Sernik Kawa Dalgona zbożowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kremowy, waniliowy sernik na kruchym spodzie, którego wierzch wieńczy delikatna, chociaż dość intensywna w smaku, pianka kawowa. Sernik przygotowałam z myślą o dzieciach, więc użyłam kawy zbożowej.

Sernik Kawa Dalgona zbożowa

Składniki:

Sernik Kawa Dalgona zbożowa

SPÓD:

SERNIK:

  • 1 kg twarogu mielonego (wiaderko)
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 100 g masło
  • szczypta soli

KAWA DALGONA:

  • 5 łyżek kawy zbożowej lub rozpuszczalnej
  • 5 łyżek wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Sernik Kawa Dalgona zbożowa

Spód:

Sernik Kawa Dalgona zbożowa
Ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej i upiec.

Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać. Dodać ziemne masło, jajko i śmietanę. Całość posiekać nożem, a następnie zagnieść. Włożyć do zamrażarki na ok 30 min.

Po tym czasie zetrzeć ciasto na tarce jarzynowej bezpośrednio na dno okrągłej formy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta nie przygniatamy.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i podpiec przez 10 minut. W tym czasie można przygotować masę serową.

ETAP 2:

Sernik Kawa Dalgona zbożowa
Piankę ubijamy do momentu, aż będzie gęsta.

Żółtka oddzielić od białek, włożyć do misy miksera razem z cukrem i cukrem waniliowym, utrzeć do białości. Ucierając dodawać po trochę twaróg, proszek budyniowy oraz wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Za pomocą łopatki lub na najmniejszych obrotach miksera wmieszać ubitą pianę.

Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec przez ok 60 min. Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku, a później wstawić do lodówki. 

Pianka Dalgona. Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wodą i odstawić na około 10 min, aż napęcznieje. Następnie rozpuścić podgrzewając.

W misie miksera umieścić kawę w proszku, cukier, 4 łyżki wody i rozpuszczoną żelatynę. Ubijać na najwyższych obrotach miksera, aż powstanie pianka. Może to potrwać ok 10 min. 

Gotową piankę z kawy wyłożyć na wystudzony sernik. Wstawić do lodówki. Smacznego.