Sposób przygotowania:
Ciasto z owocami
Zagotować wodę, dodać masło. Do wrzątku wsypać przesianą mąkę, mieszając drewnianą łyżką podgrzewać. W trakcie podgrzewania ciasto staje się szkliste. Wówczas należy odstawić z ognia i ubijając w dalszym ciągu łyżką wlewać po sztuce jaja. Powinno powstać pulchne, doskonale napowietrzone ciasto. Blachę wysmarować tłuszczem. Przygotowane ciasto nabierać stołową łyżką i układać porcje na blasze, uważając, by nie była jedna zbyt blisko drugiej. Wstawić do nagrzanego piekarnika, upiec. Gdy wystygną, przekrajać każde poziomo na pół i napełnić masą ze śliwek przy¬gotowaną jak niżej: umyte i wydrelowane śliwki udusić z dodatkiem masła (2 łyżki) i cukru (3 — 4 łyżki). Gotowe ciastka posypać przez sitko cukrem pudrem.