Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ciasto z owocami i skórką cytryny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne ciasto z owocami i nutą skórki cytrynowej.

Ciasto z owocami i skórką cytryny Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto z owocami i skórką cytryny

 

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • opakowanie owoców typu truskawki, maliny, jagody - 500g
  • cytryna

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z owocami i skórką cytryny
Mrożone owoce rozmrozić na durszlaku. Z umytej dokładnie cytryny zetrzeć porcję skórki cytrynowej - ok. 1 łyżeczki. Jajka ubić z cukrem, mikserem na puch, dodać do nich mąkę z proszkiem do pieczenia, sodę oczyszczoną. Do składników dolać stopniowo olej i mleko, połączyć ze sobą. Na koniec dodać skórkę cytrynową. Ciasto wylać do formy wysypanej bułką tartą, na koniec rozłożyć delikatnie owoce, piec ok. 45-50 min w 180st. C.
Ciasto z owocami i skórką cytryny
Ciasto rozmieszać i wylać do formy do pieczenia.
Ciasto z owocami i skórką cytryny
Następnie ułożyć rozmrożone owoce na cieście.