Sposób przygotowania:
Ciasto cytrynowo-szpinakoweETAP 1:
Szpinak umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmiksować z olejem. Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli pod koniec ubijania dosypywać porcjami cukier, żółtka rozmieszać widelcem. Zmniejszyć obroty robota na najmniejsze i dodać żółtka, wymieszać.
Masę jajeczną już tylko przy pomocy łyżki ostrożnie mieszamy ze szpinakiem, dodajemy otartą skórką cytrynową, a na koniec z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przekładamy do niedużej formy ( u mnie 28 cm na 17 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temp.180 st około 35 minut do suchego patyczka.
ETAP 2:
Krem:
Śmietankę podgrzewamy ( nie gotujemy) i gorącą zalewamy połamaną białą czekoladę, odstawiamy na chwilkę, a następnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Przestudzoną śmietanę chłodzimy w lodówce i ubijamy na krem z serkiem mascarpone. Krem odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Lemon curd;
Cytryny po sparzeniu ocieramy ze skórki i wyciskamy z niej sok. Jajka, żółtka jajek i sok z cytryny mieszamy z cukrem, garnek stawiamy na gazie i cały czas mieszając podgrzewamy do zgęstnienia na koniec dodajemy miękkie masło. Aksamitny i gęsty lemon curd odstawiamy do wystudzenia.
Upieczone i wystudzone ciasto przecinamy wzdłuż na dwa placki, nasączamy je wodą wymieszaną z sokiem cytrynowym.
ETAP 3:
Spód ciasta ponownie układamy w formie, smarujemy 3/4 całego kremu na krem 3/4 lemon curd i przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy i smarujemy reszta kremu oraz lemon curd, wierzch posypujemy wiórkami z mlecznej czekolady.
Ciasto odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc do zastygnięcia.
SylaUla