iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto cytrynowo-szpinakowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto to możemy jeść bezkarnie bo jest ze szpinakiem ( ale mówię to tak z przymrużeniem oka :) ), prawda jest taka, ze ciasto jest pyszne i trudno mu się oprzeć.

Ciasto cytrynowo-szpinakowe

Składniki:

Ciasto cytrynowo-szpinakowe

ciasto:

krem:

lemon curd:

dekoracja:

  • mleczna czekolada

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowo-szpinakowe

ETAP 1:

Ciasto cytrynowo-szpinakowe
Ciasto pieczemy do suchego patyczka i studzimy.

Szpinak umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmiksować z olejem. Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli pod koniec ubijania dosypywać porcjami cukier, żółtka rozmieszać widelcem. Zmniejszyć obroty robota na najmniejsze i dodać żółtka, wymieszać.
Masę jajeczną już tylko przy pomocy łyżki ostrożnie mieszamy ze szpinakiem, dodajemy otartą skórką cytrynową, a na koniec z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ciasto przekładamy do niedużej formy ( u mnie 28 cm na 17 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temp.180 st około 35 minut do suchego patyczka.

ETAP 2:

Ciasto cytrynowo-szpinakowe
Krem i lemon curd przygotowujemy w czasie pieczenia się ciasta.

Krem:
Śmietankę podgrzewamy ( nie gotujemy) i gorącą zalewamy połamaną białą czekoladę, odstawiamy na chwilkę, a następnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Przestudzoną śmietanę chłodzimy w lodówce i ubijamy na krem z serkiem mascarpone. Krem odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Lemon curd;
Cytryny po sparzeniu ocieramy ze skórki i wyciskamy z niej sok. Jajka, żółtka jajek i sok z cytryny mieszamy z cukrem, garnek stawiamy na gazie i cały czas mieszając podgrzewamy do zgęstnienia na koniec dodajemy miękkie masło. Aksamitny i gęsty lemon curd odstawiamy do wystudzenia.
Upieczone i wystudzone ciasto przecinamy wzdłuż na dwa placki, nasączamy je wodą wymieszaną z sokiem cytrynowym.

ETAP 3:

Ciasto cytrynowo-szpinakowe
Ciasto przekładamy kremami i dokładnie schładzamy.

Spód ciasta ponownie układamy w formie, smarujemy 3/4 całego kremu na krem 3/4 lemon curd i przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy i smarujemy reszta kremu oraz lemon curd, wierzch posypujemy wiórkami z mlecznej czekolady.

Ciasto odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc do zastygnięcia.