Sposób przygotowania:
Ciasto cytrynowe z rabarbaremETAP 1:
Masło roztapiamy, studzimy.
Rabarbar myjemy, kroimy na plasterki.
Cytryny parzymy i czyścimy. Ścieramy skórkę z cytryn. Wyciskamy sok z cytryn - sok z 1 cytryny wykorzystamy do ciasta, resztę odkładamy do lukru.
Jajka wbijamy do miseczki, miksujemy z cukrem na puszystą masę. Porcjami dodajemy jogurt i ostudzone masło, miksujemy.
ETAP 2:
Dodajemy sok z cytryny, miksujemy. Następnie, miksując, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
ETAP 3:
Do ciasta dodajemy sok z cytryny i skórkę cytrynową...
ETAP 4:
oraz pokrojony rabarbar. Mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy do suchego patyczka, ok. 50 minut.
Ciasto studzimy. Przygotowujemy lukier, łącząc cukier puder i część odłożonego soku z cytryny. Ciasto polewamy lukrem.