Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Książka Kucharska: Pyszne i proste przepisy na ciasto z rabarbarem

Ciasto cytrynowe z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo lubię ciasta o orzeźwiającym, kwaśnym smaku, dlatego dosyć często piekę ciasto cytrynowe. Tym razem wzbogaciłam je o rabarbar.

Ciasto cytrynowe z rabarbarem

Składniki:

Ciasto cytrynowe z rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe z rabarbarem

ETAP 1:

Ciasto cytrynowe z rabarbarem
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy masło i jogurt.

Masło roztapiamy, studzimy.
Rabarbar myjemy, kroimy na plasterki.
Cytryny parzymy i czyścimy. Ścieramy skórkę z cytryn. Wyciskamy sok z cytryn - sok z 1 cytryny wykorzystamy do ciasta, resztę odkładamy do lukru.
Jajka wbijamy do miseczki, miksujemy z cukrem na puszystą masę. Porcjami dodajemy jogurt i ostudzone masło, miksujemy.

ETAP 2:

Ciasto cytrynowe z rabarbarem
Dodajemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia

Dodajemy sok z cytryny, miksujemy. Następnie, miksując, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

ETAP 3:

Ciasto cytrynowe z rabarbarem
Do ciasta dodajemy skórkę startą z trzech cytryn

Do ciasta dodajemy sok z cytryny i skórkę cytrynową...

ETAP 4:

Ciasto cytrynowe z rabarbarem
Do ciasta dodajemy rabarbar pokrojony w plasterki

oraz pokrojony rabarbar. Mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy do suchego patyczka, ok. 50 minut.

Ciasto studzimy. Przygotowujemy lukier, łącząc cukier puder i część odłożonego soku z cytryny. Ciasto polewamy lukrem.