WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1654]

Ciasto z połówkami jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo popularne ciasto z połówkami jabłek i lukrem. Jest pyszne, mięciutkie i rozpływa się w ustach. Do tego szybko się robi.

Ciasto z połówkami jabłek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z połówkami jabłek

 

  • 2,5 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 32g cukru waniliowego
  • 250 g masła w temp. pokojowej
  • 1 jajko
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • jabłka papierówki lub inne (najlepiej tej samej wielkości, u mnie raczej takie mniejsze, wyszło

 

  • Lukier:
  • 1szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto z połówkami jabłek

ETAP 1:

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym.

Następnie zagnieść z jajkiem, masłem i serkiem waniliowym na jednolite ciasto.

Podzielić na dwie równe części. Jedną schować do lodówki. Drugą rozwałkować na wielkość prostokątnej blaszki i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Jabłka obrać, każde przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Połówki ułożyć na cieście wydrążeniem do dołu. Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na jabłkach. Lekko docisnąć między jabłkami.

Piec ok. 40 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Składniki lukru utrzeć do uzyskania jednolitej konsystencji.

Posmarować gorące ciasto i wystudzić. Podawać po wystygnięciu pokrojone na kawałki.

Ciasto z połówkami jabłek
Gorące ciasto posmarowane lukrem ze śmietany i cukru pudru
Ciasto z połówkami jabłek
Ciasto po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Ciasto z połówkami jabłek
Druga część ciasta rozwałkowana i nałożona na jabłka
Ciasto z połówkami jabłek
Połówki jabłek ulożone na rozwałkowanym cieście